AJANKOHTAISTA

17.9.2020 Alkuperätodistukset Turkin vientiin

Turkin tulliviranomaiset eivät hyväksy alkuperänä pelkkää EUROPEAN UNION -muotoa alkuperätodistuksen kohdassa 3. alkuperä. Eli jos teillä on tavaraa useasta Euroopan unionin maasta, tulee teidän tehdä maaerittely maakohtaisesti muodossa EUROPEAN UNION + maan nimi.  

26.6.2020 Uutta palvelussa

Palvelussa voi valita alkuperätodistuksen uudeksi toimitustavaksi jakolinkin. Tämän toiminnon avulla esimerkiksi omaan pankkiinsa tai tytäryhtiöön voi toimittaa linkin, jolla tämä taho voi joko tarkastella lopullista alkuperätodistusta tai tulostaa alkuperätodistuksen lomakkeelle.

Palvelussa valitaan kohdasta toimitustapa:

  • Tulostan itse + Lisäpalvelu: Asiakirjan jakaminen katseluun turvallisesti ulkopuoliselle taholle TAI
  • Joku muu tulostaa: Asiakirja jaetaan tietoturvallisesti tulostusta varten

Nämä toimitustavat maksavat normaalin alkuperätodistuksen ja yhden lisäkopion hinnan verran.

Hakemuksen hyväksymisen jälkeen todistusnäkymässä näkyy linkki ja vahvistuskoodi (tarvitaan linkin avaamiseen). Linkki ja vahvistuskoodi tulee toimittaa ulkopuoliselle taholle tietoturvallisesti erillään toisistaan. Ulkopuolisella taholla ei siis ole pääsyä itse palveluun, vain dokumenttiin.

Tulostamiseen tarvittavien lomakkeiden toimitus tulostavalle taholle on hakijan vastuulla.

20.5.2020 Uutta palvelussa

Palvelussa voi nyt ajaa excel raportin haetuista asiakirjoista. Raportti löytyy sisäänkirjautuneena etusivulla ASIAKIRJAT, lataa excel-tiedostona. Raportin alku- ja loppupäivämäärän voi itse määrittää.

7.5.2020 Uutta palvelussa

Alkuperätodistusten alareunaan tulostuu jatkossa QR-koodi, jonka avulla alkuperätodistuksen aitoutta voidaan varmentaa suoraan Kansainvälisen Kauppakamarin (ICC) varmennuspalvelusta. Toiminnon avulla vientimaan viranomaiset tai muut tahot voivat tarkastaa alkuperätodistuksen aitouden. Huomioithan, että asiakirja on todennettavissa palvelussa vasta myöntämistä seuraavana päivänä.